Één van de urntjes aan de onderkant van de pallet. |
Om dat te controleren één urntje losgepeuterd en omgedraaid. Jawel, binnenin zat een larve die aan het begin van een verpopping bezig was. Maar wat voor larve?
Een verpoppende larve in het urntje. |
Het bovenste urntje is nog bezet, het onderste is uitgekomen. |
Ik wist dat er keversoorten zijn waarvan de larven urntjes bouwen en met zich meedragen. Als het tijd is om te verpoppen, sluiten ze dat urntje af en komen ze er las volwassen kever uit. De eerste ingeving was dus: een kevertje.
Omdat ik toch niet helemaal zeker was, heb ik de waarneming ook gemeld op het forum van waarneming.nl. Hopelijk kon iemand meer zekerheid bieden. Al snel reageerde Henk Soepenberg met een antwoord en een link naar een artikel waarin dit soort urntjes besproken worden: Coconmysterie na zes jaar opgelost.
Door het zoekwerk van de mensen toen, kostte het nu niet zes jaar, maar één dag om het antwoord te vinden: het zijn urntjes van een paddenstoelmug (familie Mycetophilidae). De mug in kwestie kwam ik later tegen: zie deze post.
Een andere leuke waarneming deze week was die van een rups van de Atalanta (Vanessa atalanta). De rusp zat levend en wel aan de binnenkant van een halve PVC-buis. De eerste waarneming was zaterdag 25 juli. Op 26 juli was de rusp gestart met verpoppen en op 27 juli was de pop af. De komende dagen zal ik de pop in de gaten houden om te kijken hoe die verder verandert. Het popstadium duurt 9-15 dagen (Dagvlinders van Nederland).
De eerste fasen van de verpopping, 25-27 juli 2020. |
Dag Hans, leuke post met vervolg in oktober.
BeantwoordenVerwijderen