zaterdag 1 augustus 2020

Sprinkhanen, maar eerst...

Straks wat over de sprinkhanen in het gebied, maar eerst een update van de Atalanta die onder een halve PVC_buis aan het verpoppen was (zie vorige post). Helaas heeft de pop het niet overleefd.

De aangevreten pop van de Atalanta.
De pop was tussen 26 en 27 juli gemaakt. De 28e ben ik niet langs geweest en de 29e juli trof ik hem half opgegeten aan. De 30e was hij helemaal verdwenen. De schuldige? Vanwege de slijmsporen vermoed ik een slak. Blijkbaar was de PVC-buis toch niet de beste plek.

Op het ogenblik zitten er meerdere sprinkhaansoorten in het gebied. Daaronder zitten sabelsprinkhanen en veldsprinkhanen. De sabelsprinkhanen zijn best goed op naam te brengen. Veldsprinkhanen daarentegen vind ik lastig om op naam te brengen. Ik heb een prima gids met determinatiesleutel, maar de bepalende kenmerken zijn niet altijd duidelijk op de foto. 
Gelukkig zijn de gelijkende soorten vaak op basis van het geluid van elkaar te onderscheiden. Maar dan moet je dus wel goed luisteren èn weten dat ze soms ook wat anders doen.

Afgelopen week hoorde ik een nieuw geluid. Het werd gemaakt door deze veldsprinkhaan:

Deze maakte een geluid dat ik niet eerder had gehoord.

En het klonk zo:



In dit geval kwam ik op basis van de foto niet heel ver. De kenmerken waar de determinatie op gebaseerd wordt, zijn er niet goed op te zien. Kenners zullen hem ongetwijfeld wel herkennen: het Wekkertje. Met het opgenomen geluid erbij was dat gelukkig niet meer zo moeilijk.

Het Wekkertje is niet een heel veel voorkomende soort hier. Dit was zelfs de eerste melding op waarneming.nl voor Leiden. Een andere soort, veel algemener en regelmatig gemeld in Leiden is de Bruine sprinkhaan. Die ziet er zo uit:

Bruine sprinkhaan, Leiden 25-07-2020.

En klinkt zo:



En dat is heel anders. De twee zijn op basis van het geluid niet te verwisselen (op basis van uiterlijk vast ook niet voor een kenner, waarschijnlijk).

Dus dan denk je dat je het een beetje begint te snappen en dan hoor je weer een ander geluid. Weer een nieuwe soort, denk je dan. Maar als je eindelijk het individu hebt gevonden die het geluid maakt, blijkt hij niet alleen te zijn. Het zijn twee mannetjes en ze houden een soort zangwedstrijd (even door het geluid van de Grote groene sabelsprinkaan heen luisteren):
 

Het blijkt een normaal rivaliserend gedrag te zijn van de Bruine sprinkhaan. Twee mannetjes zoeken elkaar op en gaan vervolgens door elkaar heen zingen. En dat klinkt ineens heel anders dan een enkele sprinkhaan. Dit rivaliseergeluid lijkt dan wel weer wat op dat van de Krasser, volgens de literatuur. Deze soort heeft hier de grens van haar verspreidingsgebied en wordt niet zo vaak gezien. Daarnaast zijn deze twee soorten prima op uiterlijk uit elkaar te houden.

Met een beetje moeite en het combineren van geluid en uiterlijk is het determineren van sprinkhanen goed te doen, al is het wel oefenen. De volgende soorten heb ik in 2020 (tot nu toe) met zekerheid aangetroffen in het gebied:

Sabelsprinkhanen: Zuidelijk spitskopje, Struiksprinkhaan, Grote groene sabelsprinkhaan.

Zuidelijk spitskopje, Conocephalus fuscus.


Struiksprinkhaan, Leptophyes punctatissima.

Grote groene sabelsprinkhaan, Tettigonia viridissima


Veldsprinkhanen: Kustsprinkhaan, Wekkertje, Bruine sprinkhaan.

Kustsprinkhaan, Chorthippus albomarginatus.

Doornsprinkhanen: Zeggedoorntje.

Zeggedoorntje, Tetrix subulata.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten