woensdag 19 juli 2023

Merenwijkpark - Wantsenpark

Afgelopen maandag samen met Klaas Sikkema, een mede-wantsenliefhebber, op wantsenzoektocht gegaan in het Merenwijkpark. Klaas loopt daar regelmatig en had mij beloofd een aantal bijzondere soorten uit de bomen en struiken te kloppen; soorten die ik niet in mijn gebied heb en niet eerder had gezien. En dat lukte geweldig goed. Weten dat ze er zitten is één ding, ze ook daadwerkelijk vinden een tweede.

Sthenarus roturmundi, de Populierenblindwants,
Merenwijkpark 17-07-2023.

Beginnend aan de slootkant bij de jeu de boules-baan zijn we al kloppend en speurend het park in gelopen naar een grote Grauwe abeel tegenover de paardenbak. Onderweg kwamen we al aardig wat, voor mij deels nieuwe, soorten tegen.

Megacoelum infusum, de Eikenlangpootblindwants, nimf, 
Merenwijkpark 17-07-2023.

Specifieke wantsensoorten zijn vaak verbonden aan specifieke plantensoorten. Dat zie je vaak ook aan de naam van de wants. Dus als je de planten kent, kun je heel gericht op zoek naar bepaalde wantsensoorten. In het park staat op verschillende plekken Groot heksenkruid (Circaea lutetiana) en daar kun je dus de Heksenkruidsteltwants aantreffen. Het was heel even zoeken, want ze zijn best klein die wantsen, maar hij zat er inderdaad.

Metatropis rufescens, de Heksenkruidsteltwants,
Merenwijkpark 17-07-2023.

Die vaste relatie tussen plant en dier laat goed zien waarom het behoud van biodiversiteit zo belangrijk is. Het gaat niet alleen om de planten, maar direct ook om alle dieren die van die specifieke planten afhankelijk zijn. En wat voor de wantsen geldt, geldt voor nog veel meer dieren. Ook vliegen, bijen, vlinders en kevers hebben vaak een innige relatie met specifieke planten. Behoud je de biodiversiteit in planten, dan behoud je ook de biodiversiteit in insekten. Biodiversiteit in insekten leidt weer tot biodiversiteit in vogels, zoogdieren, vissen, amfibieën en reptielen. Uiteindelijk maakt die diversiteit de natuur flexibel en zorgt het ervoor dat wij prettig kunnen blijven leven.

Terug naar de wantsen: tegen de tijd dat we bij de Grauwe abeel aankwamen hadden we al zo'n 10 soorten wantsen weten te vinden.

Anthocoris confusus, Merenwijkpark 17-07-2023.

Arma custosSnuitkeverschildwants, nimf
Merenwijkpark 17-07-2023.

Agnocoris reclairei, Bruine kortsprietwants,
Merenwijkpark 17-07-2023.

Niet zeker, mogelijk: Brachynotocoris puncticornis,
Merenwijkpark 17-07-2023. 

Pilophorus spec., een Mierwants, nimf, 
Merenwijkpark 17-07-2023.

De Grauwe abeel en de struiken in de directe omgeving leverden ook weer een hoop op. De takken hingen wat hoog, dus het kloppen was wel wat lastig. Ook hier weer namen die duiden op de plant waar je moet zoeken: Populierenblindwants (de Grauwe abeel is een soort populier), Brandnetelblindwants, Bosandoornbochelwants, Wilgensteilneus, Lindespillebeen.

Anthocoris nemorum, de Gewone bloemwants, 
Merenwijkpark 17-07-2023.

Compsidolon salicellum, de Mijtenblindwants,
Merenwijkpark 17-07-2023.

Dicyphus pallidus, de Bosandoornbochelwants,
Merenwijkpark 17-07-2023.

Heterotoma planicornis, de Slanke diksprietblindwants,
Merenwijkpark 17-07-2023.

Liocoris tripustulatus, de Brandnetelblindwants,
Merenwijkpark 17-07-2023.

Phytocoris tiliae, de Lindespillebeen,
Merenwijkpark 17-07-2023.

Het ging lekker, maar één van de wantsen die Klaas min of meer beloofd had, hadden we nog niet gevonden. Alle Iepen langs het toegangspad naar het park hadden we bekeken, maar de Iepenridderwants was niet tevoorschijn gekomen. Maar, naast de paardenbak staan ook een paar kleine Iepjes. We hielden er eigenlijk al geen rekening meer mee toen hij toch in het bakje belandde. De Iepenridderwants is (nog) een zeldzame soort die sinds 2013 in Nederland wordt gemeld. Sindsdien breidt deze van oorsprong Zuid- en Centraal-Europese zich sterk uit (inmiddels ruim 1100 meldingen op waarneming.nl) en hij is nu dus ook bij ons in Leiden te vinden.

Arocatus melanocephalus, de Iepenridderwants,
Merenwijkpark 17-07-2023.

En alsof dit nog niet genoeg was, kwam een paar meter verder een andere zeldzame wants uit de struiken tevoorschijn. De Groenblauwgevlekte blindwants is met zo'n 120 meldingen op waarneming.nl sinds 2013 een stuk zeldzamer dan de Iepenridderwants.

Reuteria marqueti, de Groenblauwgevlekte blindwants,
Merenwijkpark 17-07-2023.

Via de uitgang aan de Broekweg zijn we richting de Strengen gelopen om daar weer andere soorten aan te treffen. Die laat ik hier even achterwege.

Het Merenwijkpark heeft uiteindelijk in een stukje van slechts 350 meter 20 verschillende soorten wantsen opgeleverd, waaronder 2 zeldzame soorten. Daarmee mag het park een goed wantsenpark genoemd worden. Met dank aan de kennis en inspanningen van Klaas. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten