zondag 13 maart 2022

De loopkevers worden wakker

De afgelopen week was het mooi weer en dat heb ik gemerkt in het gebied. De loopkevers zijn actief geworden en verschillende andere kevers laten zich zien.

De moerassnelloper, Agonum fuliginosum, 11 maart 2022.

Grotere loopkevers zitten meestal onder hout verborgen en gaan er snel vandoor als je het hout omkeert. Het is altijd lastig om ze dan goed genoeg op de foto te zetten voor determinatie. Voor sommige geslachten, zoals Amara, is dat extra lastig en in bepaalde gevallen onmogelijk. De onderscheidende kenmerken zijn in het wild niet of nauwelijks zichtbaar op foto.

Een Amara-soort, 11 maart 2022. Ik dacht aan A. similata, maar
de onderscheidende kenmerken zijn niet (goed) zichtbaar.

Één van de kenmerken waarop loopkevers gedetermineerd worden, is de grootte van het laatste segment van de kaaktaster. Bij sommige geslachten, zoals Bembidion, is dat segment duidelijk kleiner dan het voorlaatste. Als de kaaktaster netjes op de foto staat is dat redelijk goed te zien, zoals bij deze Viervlekpriemkever, Bembidion quadrimaculatum.

Viervlekpriemkever, Bembidion quadrimaculatum, 3 maart 2022.

In het gebied komen 2 soorten loopkever van het geslacht Syntomus voor. Deze week liep een Bronzen dwergloper (S. foveatus)over de tegels rond een put. Met nog geen 4 millimeter in lengte is het een kleine soort. 

Bronzen dwergloper, Syntomus foveatus, 11 maart 2022.

Met de Groeftarszwartschild (Pterostichus vernalis), Glanspriemkever (Bembidion lampros), Gele rietklimmer (Demetrias attricapillus) en de Oeverspiegelloopkever (Notiophilus substriatus) staat het aantal gedetermineerde loopkevers nu op 8. 

Oeverspiegelloopkever, Notiophilus substriatus, 3 maart 2022.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten