zondag 20 februari 2022

Ook de Haakjesschildwants is er vroeg bij

Echt koud is het deze winter nog niet geweest. Afgelopen zaterdag leverde een bezoekje de eerste Haakjesschildwants (Podops inunctus) van het jaar op. En dat lijkt, met de tweede melding op waarneming.nl, heel vroeg.

De eerste Haakjesschildwants, Podops inuncta, van het jaar.

Is deze vroege waarneming echt het gevolg van een milde winter? Of komt het gewoon omdat er in de winter niet zo goed op wantsen wordt gelet? 

De Haakjesschildwants overwintert als adult en kan op vrijwel elk moment als adult waargenomen worden. In dit gebied zit hij wel altijd onder stenen of hout, dus heel makkelijk is hij niet te vinden. Het feit dat ik wekelijks in het gebied ben, zorgt ervoor dat hij vroeg of laat altijd wel opduikt. Dit keer heel vroeg dus.

Er begint ook al weer het nodige te bloeien. Naast de toepasselijke Vroegeling (Draba verna) bloeien onder ander ook de Paarse dovenetel (Lamium purpureum), de Vogelmuur (Stellaria media) en KLein Hoefblad (Tussilago farfara).

Vroegeling, Draba verna.

Paarse dovenetel, Lamium purpureum.

Vogelmuur, Stellaria media.

Klein hoefblad, Tussilago fafara.

De paddenstoelmug Epicypta aterrima heeft zoals gebruikelijk zijn coconnetjes weer gebouwd aan de onderkant van de pallet-onderdelen. Een aantal lijkt al uitgekomen, een aantal zit nog dicht en een aantal lijkt gepredeerd te zijn. Hopelijk tref ik het imago binnenkort ook nog een keer aan.

Gepredeerd? Of oud en vorig jaar uitgekomen?

Nog dicht 'huisje' van Epicypta aterrima-larf. 

Volwassen Epicypta aterrima, augustus 2020.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten