zaterdag 27 juni 2020

'Soort' van de week 6: Grashaantje - Oulema spec.

Niet echt een soort van de week deze keer, omdat ik iets tegen ben gekomen wat even vreemd als interessant is. Daarnaast is de exacte soort waar we naar kijken niet vast te stellen.

Het gaat over de larve van een Oulema-soort, in het Nederlands een Grashaantje. En dan gaat het me voornamelijk om wat er op zijn rug zit.

Larve van een Oulema-soort met 'fecal shield', Leiden
23 juni 2020.

Laten we beginnen met die dikke druppel met slierten erin. Dat beestje komt later. Waar kijken we precies naar?

zaterdag 20 juni 2020

Soort van de week 5: Zwartwitte snuitwapenvlieg - Nemotelus pantherinus

De teller van het aantal soorten in 2020 staat inmiddels op zo'n 800. De groep met het grootste aantal soorten tot nog toe, ruim 180, zijn de vliegen. Hoog tijd dus om eens te kijken naar een vertegenwoordiger van deze groep.

Ik heb voor de Zwartwitte snuitwapenvlieg gekozen, omdat je niet zo vaak witgekleurde vliegen tegenkomt. Daarnaast is het gewoon een heel mooi vliegje om te zien.

Mannetje Nemotelus pantherinus, Leiden 14 juni 2020.

maandag 15 juni 2020

Soort van de week 4: Lisdoddetorretje - Telmatophilus typhae

Mijn zonen kunnen af en toe heerlijk mopperen over de beroerde naamgeving die biologen soms hebben verzonnen. Zo is het achterlijf van de Groene glazenmaker blauw en van de Blauwe glazenmaker (gedeeltelijk) groen, en is de Bidsprinkhaankreeft noch een bidsprinkhaan, noch een kreeft.

Gelukkig zijn andere namen wel logisch. Het Lisdoddetorretje heeft wel degelijk een innige relatie met de Lisdodde.

Telmatophilus typhae, Leiden 11 juni 2020.

zaterdag 6 juni 2020

Soort van de week 3: Bijenwolf - Philanthus triangulum

De bijenwolf is, net als verreweg de meeste wespen, solitair. Ik vond het altijd al een mooie wesp, maar nu ik me wat meer verdiept heb ik het beestje, vind ik hem nog leuker.


Bijenwolf, mannetje ('kroontje' met 3 punten op voorhoofd)
Een vrouwtje Bijenwolf legt eitjes in een holletje. Dat holletje heeft een aantal zijgangen en ze voorziet elke zijgang van één of meerdere verlamde honingbijen, als voedsel voor de larven. De toekomstige zonen krijgen gemiddeld 2 honingbijen om van te eten, de toekomstige dochters 4. En daar wordt het interessant.