zondag 8 november 2020

Het kleinere spul is er nog

Nu het kouder begint te worden, de bloemen grotendeels verdwijnen en de dagen korter worden, zijn het vooral de kleinere organismen die actief blijven. Daarbij moet je denken aan springstaarten, spinnen, dwergcicaden, (kleine) muggen en vliegen. De kevers zijn bijna helemaal verdwenen, om de winter als ei, larve of adult op een veilig verstopplekje door te brengen.

Lindbergina aurovittata, één van de aanwezige dwergcicaden.

Om die kleintjes te vinden moet je wel bladeren omdraaien. De onderkant van de bramenbladeren in het gebied zitten - relatief - vol met dwergcicaden en springstaarten. Om die op naam te brengen heb je wel een loep of een macrofoto nodig, want ze zijn klein, soms erg klein. De Lindbergina aurovittata van de foto is bijvoorbeeld zo'n 3 millimeter lang. De twee Ribautiana-soorten hieronder lijken op het blote oog sterk op Lindbergina aurovittata, maar op een foto (of onder een loep) zijn de verschillen duidelijk.

Ribautiana tenerrima

Riabautiana debilis

Omdat ik op internet een fijne foto-determinatiesleutel van Nederlandse springstaarten heb gevonden (website Jan van Duinen), heeft die groep de laatste tijd wat meer aandacht gekregen. Om eerlijk te zijn, is het nu zelfs één van mijn favoriete groepen aan het worden. Wat zijn dat leuke en mooie beestjes.

Dicyrtomina saundersi

Calvatomina nr superba

Dicyrtomina minuta (onder), D. saundersi (boven)

Dicyrtomina ornata onder steen

Entomobrya nivalis

De spinnen zijn klein en zitten voornamelijk onder stenen. Ook deze zijn vaak mooi als je ze uitvergroot ziet. Het determineren van deze kleine spinnetjes is vaak niet goed mogelijk vanaf foto. Om de exacte soort te achterhalen is vaak genitaal onderzoek nodig. Dat gaat me iets te ver, dus het blijft veelal bij een determinatie tot op genusniveau. Deze zaten de afgelopen week tussen de waarnemingen.

Eipakket van een Spinneneter, Ero spec. (zie hieronder).

Spinneneter, Ero spec.

Erigone spec.

Winterstrooiselspin, Macrargus rufus.

Lepthyphantes spec.

Bonte fruroliet, Prurolithus festivus

Huiszebraspin, Pseudeuophrys lanigera

Huissteatoda, Steatoda triangulosa





Geen opmerkingen:

Een reactie posten