Hoe het zo kwam

De afgelopen drie-vier jaar heb ik met name insecten gefotografeerd in een klein gebied vlakbij mijn huis. Het beslaat zo'n 13.000m(grofweg 115x115m), waarvan ca. 3500m2 begaanbaar is. Erg groot is het gebied dus niet, maar het herbergt wel enige variatie in habitats. Er zijn een strook gras, een moerasbosje, rietkragen, braamstruwelen, hoge bomen, steenstapels, een brede sloot en een stenen brug. Genoeg om veel soorten te kunnen huisvesten.

Het terrein, zoals ik dat heb afgebakend.

Grassen, wilgen, bramen. De ingang van het gebied.

In die tijd heb ik zonder heel veel moeite te doen - tenminste, dat vind ik, mijn gezin kan daar anders tegenaan kijken :-) - ruim 700 soorten weten te determineren, voornamelijk insecten. Begin 2020 vroeg ik mij af of het haalbaar zou zijn om binnen één jaar 1000 soorten organismen te vinden in het gebied en liefst ook te determineren. 

In de sloot is ook het nodige leven te vinden.

Gestort zand biedt mogelijkheden voor
pionierplanten als de Grote klaproos.

Inmiddels is het jaar voorbij en is het aantal van 1000 soorten gehaald. De eerste soorten zijn waargenomen op 1 februari 2020, de laatste 22 november 2020. Van die 1000 soorten zijn er inmiddels ruim 700 op naam gebracht. Het verloop van het aantal waargenomen en gedetermineerde soorten is mooi te zien in de grafiek die waarneming.nl genereert.

Verloop waargenomen soorten februari-november 2020.

Begin 2021 is het hele gebied op de schop gegaan (zie parkeerterrein en op de schop) en veel van de aanwezige habitats verdwenen. Geen hoge bomen meer, eigenlijk helemaal geen bomen. Geen zandhopen meer en geen steenhopen. Het braamstruweel is met de grond gelijk gemaakt, maar regenereert snel. Al het oude riet is weggehaald.

Eigenlijk was het niet de bedoeling, maar deze kaalslag heeft mij doen besluiten door te gaan met de inventarisatie van het gebied. Ik wil kijken wat de impact is van zo'n ingreep en hoe snel een gebied als dit er van herstelt. Ik ga dus door met fotograferen, determineren en registreren. We gaan het zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten