zaterdag 20 juni 2020

Soort van de week 5: Zwartwitte snuitwapenvlieg - Nemotelus pantherinus

De teller van het aantal soorten in 2020 staat inmiddels op zo'n 800. De groep met het grootste aantal soorten tot nog toe, ruim 180, zijn de vliegen. Hoog tijd dus om eens te kijken naar een vertegenwoordiger van deze groep.

Ik heb voor de Zwartwitte snuitwapenvlieg gekozen, omdat je niet zo vaak witgekleurde vliegen tegenkomt. Daarnaast is het gewoon een heel mooi vliegje om te zien.

Mannetje Nemotelus pantherinus, Leiden 14 juni 2020.
De Zwartwitte snuitwapenvlieg werd voor het eerst beschreven door Linnaeus in zijn Systema Naturae. Hij plaatste hem in het geslacht Musca, dat we nog steeds gebruiken voor bijvoorbeeld de huisvlieg, Musca domestica

De beschrijving van Musca pantherina in Linnaeus' Systema
Naturae, 1789.

Mijn Latijn is niet zo best meer, maar er staat iets als:

Een zwarte vlieg, abdomen aan de rugkant met drie vlekken, de randen aaneengesloten wit. Leeft in Zweden, kaal, als hydroleon, maar met gaaf scutellum, borststuk aan beide kanten met een witte punt aan de basis, abdomen plat, gerand.

Op het eerste gezicht lijkt dit niet echt op de foto hierboven. De beschrijving is dan ook van een vrouwtje. Die heeft netjes 3 vlekken op en een witte rand aan het abdomen en is ook meer een zwarte vlieg dan het mannetje.

Vrouwtje Nemotelus pantherinus, Leiden 9 juni 2020.

De 'hydroleon' waar in de beschrijving naar verwezen wordt, is Musca hydroleon (tegenwoordig Odontomyia hydroleon), een andere wapenvlieg. Die heeft een scutelum met twee tandjes erop en lijkt wat mij betreft helemaal niet op Nemotelus pantherinus

Zowel het mannetje als het vrouwtje hebben een snuitje, vandaar de naam. Op de foto hieronder is het witte vlekje op het borststuk te zien, het best bij het mannetje.

Vrouwtje Nemotelus pantherinus, Leiden 9 juni 2020.

Mannetje Nemotelus pantherinus, Leiden 14 juni 2020.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten